Ensenya als teus fills les normes de seguretat infantil a la piscina amb el joc «Capbussa’t”

Les vacances escolars son a punt de començar i ara és un bon moment per ensenyar als més petits de casa com gaudir de la piscina amb seguretat. Amb aquest motiu presentem la nostra «IX Campanya de Seguretat Infantil a la piscina» amb una proposta didàctica, el joc «Capbussa’t» que mostra als nens les normes bàsiques de seguretat a la piscina
«Capbussa’t» s’adreça a nens d’entre 4 i 10 anys i consta de dues parts, que es poden imprimir i retallar a casa, en format DINA4 o DINA3:

  1. D’una banda, un tauler amb forma de piscina en el qual els menors han d’identificar fins a 70 dibuixos diferents vinculats a la seguretat infantil.
  2. D’altra banda, 5 làmines amb 70 fitxes i 10 cartes, totes elles retallables, perquè els petits s’involucrin en el joc, des d’un bon principi.

El repte consisteix a identificar el major nombre de fitxes en el tauler. Per cada fitxa que els nens localitzin obtindran un punt. Per fomentar l’aprenentatge s’inclouen 10 fitxes especials, que valen 5 punts cadascuna, i que estan vinculades a unes cartes. Cada vegada que el nen distingeixi en el tauler un dels dibuixos especials (emmarcats amb un cercle vermell), obtindrà 5 punts i una carta que explica algunes de les normes a seguir a la piscina per augmentar la seva seguretat.

Les il·lustracions i els textos de les 10 cartes estan dirigides als nens, per facilitar la seva comprensió:

Carta 1. Haig de banyar-me sempre acompanyat d’un adult.

Carta 2. Fins que nedi com un campió haig de posar-me una armilla homologada

Carta 3. Abans de banyar-me haig de dutxar-me i entrar a poc a poc a l’aigua perquè no em donin calfreds.

Carta 4. Ara que ja sé tirar-me de caps haig  d’anar a la part més profunda de la piscina per a saltar des d’allà.

Carta 5. Tot i que m’encanta córrer no puc fer-ho prop de les vorades i tobogans perquè rellisquen.

Carta 6. Abans de sortir de la piscina haig de recordar recollir les joguines, no sigui que altres nens vulguin agafar-les i caiguin a l’aigua.

Carta 7. Si cap dels meus amics o jo mateix estem en perill, haig d’avisar de seguida a l’adult o socorrista que estigui més a prop.

Carta 8.Sempre que estigui al sol han de posar-me crema i posar gorra i ulleres de sol per a protegir-me.

Carta 9. Quan surti de la piscina haig de recordar-li al pare o la mare que tanquin la tanca o la coberta. Jo sóc petit i no puc obrir-les mai.

Carta 10. Quines ganes que tinc de nedar com un peix dins l’aigua! És la millor manera de passar-ho d’allò més bé, amb seguretat.

Ara que ja he repassat totes les normes, ja puc fer una capbussada!

Abrisud posa en marxa la seva IX Campanya de Seguretat Infantil a la piscina com a part de la seva filosofia de prevenció.

En els darrers 5 anys han mort , arreu de l’estat, 140 menors en entorns aquàtics, un 58% en piscines i un 12% en platges.  La resta de decessos van tenir lloc en diferents espais com basses o rius. Les comunitats més afectades han estat Andalusia (35 ), Catalunya * (24: 5 a Barcelona, 8  Girona, 3 a Lleida i 8 a Tarragona ) i Comunitat Valenciana (22).  És essencial compartir amb els nens les normes que reforcin la seva seguretat (*)

Abrisud remarca també algunes recomanacions pels pares o responsables dels menors en les piscines:

Establir una supervisió contínua. Habitualment, quan hi ha diversos nens d’un mateix grup en una piscina, el grau de vigilància es relaxa. Una bona manera d’assegurar una atenció continuada és establir torns entre els adults que permetin el control dels menors, així com moments de descans i relax per a la gent gran. En els menors de 5 anys és aconsellable practicar l’anomenada «supervisió al tacte», és a dir, que el menor estigui a l’abast del nostre braç en tot moment.

Utilitza sempre armilles i maniguets homologats que proporcionin la informació necessària per fer-ne un bon ús.

A les piscines residencials, recórrer el mateix camí que faran els nens quan es desplacin de la casa a la piscina permetrà detectar possibles riscos. Si bé els nens, en cap cas, hi han d’accedir sols, és important per evitar aquest tipus d’accidents, que les piscines comptin amb elements de seguretat addicionals com tanques o cobertes que evitin que els menors hi puguin accedir en cas de distracció.

Educació. Si prevenir és important, que els nens tinguin cura la seva pròpia seguretat amb una adequada educació és un altre dels eixos d’un bany feliç i tranquil. Aprendre a nedar, evitar les carreres i no jugar amb els components de la piscina, especialment els drenatges, és fonamental per disminuir riscos.

Emergències. És recomanable disposar d’un equip de rescat bàsic que consti de boia o salvavides de recanvi, així com un telèfon amb el qual poder trucar a emergències. Per facilitar una resposta el més ràpida possible un bon consell és posar un cartell a prop de la piscina amb els telèfons d’emergències, Policia Nacional, Guàrdia Civil, Policia Local i Informació Toxicològica.

Amb el joc «Capbussa’t» els més petits de la casa aprendran aquestes normes de seguretat bàsiques. Es pot descarregar al blog de l’empresa Abrisud, l’empresa líder en cobertes de piscina i seguretat: Dive in (https://divein.abrisud.es/).

Descàrrega d’imatges i joc:  https://we.tl/t-v8GypNt6Ry

(*) Dades sobre la mort de menors en entorns aquàtics (2014-2019): Iniciativa “Ahogamiento.com” Font: Escola Segoviana de Socorrisme, AETSAS (Associació Espanyola de Tècnics A Salvament Aquàtic i Socorrisme) i el Departament d’Enginyeria, Informàtica i Electrònica de la Universitat de Cantàbria. Informació addicional: http://ahogamiento.com/

Abrisud.- El 1996, neix Abrisud a França per a renovar el mercat de cobertes de piscines. El 2005, inicia la seva expansió internacional, fins a arribar presència a 10 països, inclosa Espanya. Abrisud lidera el mercat europeu de cobertes de piscines pel seu model de negoci que uneix disseny exclusiu i innovació. El seu R + D i registre de patents compta amb diversos premis nacionals i internacionals. | Web: www.abrisud.es | Xarxes socials: Facebook, Pinterest, Linkedin & Youtube: @abrisudiberica. Twitter: @abrisud. Instagram: @ abrisud.es

Disseny gràfic: Monique Wolf Piton per Abrisud.